Στην κατάσταση που διαμορφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μαζικών προσφυγικών ροών αναφέρεται η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Ζητεί από την κυβέρνηση “χωρίς καμία καθυστέρηση, εδώ και τώρα, να προχωρήσει στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο hotspot στο Βαθύ, καθώς και όσων τις επόμενες ώρες και μέρες θα φτάσουν στο νησί”.

Όπως επισημαίνει, “οι εξελίξεις, με την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ, με την αξιοποίηση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ως διαπραγματευτικό χαρτί στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, αυτό που καταδεικνύουν με δραματικό τρόπο είναι το πόσο επικίνδυνο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να διατηρήσει και να δημιουργήσει και νέα κλειστά hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου”.

Σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, “τα περί αποτροπής των προσφυγικών ροών με στρατιωτικά μέσα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, εκτός από το ότι είναι απάνθρωπα, αποτελούν προπαγανδιστικά τεχνάσματα της κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει και επιβάλει την επιλογή της ΕΕ να γίνουν τα νησιά τα μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Αυτά τα έχουν ακούσει ξανά οι νησιώτες από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στις θάλασσές μας την FRONTEX και το ΝΑΤΟ”.

Το ΚΚΕ Σάμου ζητεί “κανένας να μην παρασυρθεί από τις ακροδεξιές ομάδες που επιδιώκουν να στρέψουν τους κατοίκους κατά των θυμάτων, κατά των προσφύγων και μεταναστών. Κάθε τέτοια ενέργεια θα λειτουργήσει ως προβοκάτσια για να συκοφαντηθεί ο αγώνας των νησιωτών και η απαίτηση να κλείσουν όλα τα hotspot.

Οι προτάσεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να γίνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε βραχονησίδες και ξερονήσια είναι εξοργιστικές. Η κυβέρνηση, αντί να εκβιάζει τους νησιώτες πρέπει να ασκήσει τώρα τη μέγιστη πίεση και με όλους τους τρόπους προς την ΕΕ για να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία”.

Τονίζει, τέλος, πως “τα αιτήματα του αγώνα των νησιωτών:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspot στα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.
  • Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα και από εκεί στις χώρες του προορισμού τους, είναι αδιαπραγμάτευτα”.