Εμμένει στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της και το πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκαθάρισε το Σάββατο ο Κώστας Μουτζούρης, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτόν τη φημολογία περί αλλαγής στάσης του στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι το ίδιο με αυτό που ανακοινώθηκε προ ημερών (12/2), την παραμονή της μαζικής συγκέντρωσης των Βορειοαιγαιοπελαγιτών στην Αθήνα, σε ΥΠΕΣ-Βουλή.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μουτζούρης τονίζει-επαναλαμβάνει πως, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό, οι νησιώτες αταλάντευτα διατρανώνουν τα εξής:

“1) Καταδικάζουν την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις περιοχών στα νησιά.

2) Απαιτούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και διακόπτουν κάθε είδους διάλογο με κυβερνητικά στελέχη μέχρι να ανασταλεί οριστικά η απόφασή της για επιτάξεις στα νησιά και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών.

3) Προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια για την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης.

4) Ζητούν ενημέρωση των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης και ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

5) Στηρίζουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Δυτικής Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Επιπλέον διεκδικούν:

1) Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

2) Καμία νέα δομή στα νησιά μας και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

3) Έλεγχο όλων των ΜΚΟ.

4) Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

5) Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Δώστε πίσω τα νησιά μας. Δώστε πίσω τη ζωή μας! Τα νησιά μας δεν είναι αποθήκες ψυχών, είναι το σύνορο της Ελλάδας, είναι το σύνορο της Ευρώπης”.