Στον αποκλεισμό της διασταύρωσης που οδηγεί στον χώρο της επίταξης και της υπό κατασκευής υπερδομής στην περιοχή Ζερβού προχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης ο δήμος Ανατολικής Σάμου – και με μηχανήματά του – και κάτοικοι των Μυτιληνιών, μετά και από σχετικό κάλεσμα της τοπικής δημοτικής Αρχής.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος Ανατολικής Σάμου, που συγκαλεί εκτάκτως σήμερα, Τρίτη – και όχι αύριο – Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρει:

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα που δίνουν τα νησιά μας.

Στις 6 το πρωί σήμερα 25/02/2020 ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ τη διασταύρωση που οδηγεί στο χώρο της επίταξης και της υπό κατασκευής υπερδομής στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Αν. Σάμου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει εδώ και τώρα η βίαιη κρατική καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων των νησιωτών.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ότι οι Σαμιώτες :

1. Δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.
Απαιτούν την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Αν. Σάμου.

2. Βασικός στόχος και αίτημα μας, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

3. Αποδέχονται ΜΟΝΟ μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου . Να δοθούν από το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Δείτε εδώ σημερινές εικόνες που κατέγραψε η Κατερίνα Τραγάνη στη Ζερβού:

Γ. Κολλάρος: Η κυβέρνηση επέλεξε ολομέτωπη σύγκρουση με τους Σαμιώτες

Σε ανάρτησή του ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και πρόεδρος των δικηγόρων του νησιού σημειώνει πως “στον βωμό του πολιτικού κόστους, των συμφερόντων αλλά και της πίεσης που ασκεί η ΕΕ με άστοχες επιλογές, κινήσεις και αποφάσεις η κυβέρνηση επέλεξε τελικά τη ρήξη και την ολομέτωπη σύγκρουση με τους Σαμιώτες. Την περήφανη, μοναδική και πάλαι ποτέ Ηγεμονική Σάμο θυσίασε και ξεπούλησε η μητέρα πατρίδα! Δεν θα ενταχθούμε εμείς οι Σαμιώτες στην προκρούστεια κανονικότητα από τους ορθοδοντικούς των ψυχών μας” τονίζει ο κ. Κολλάρος.

“Κατέβασε ρολά” η Π.Ε. Σάμου

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, αναστέλλεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, η λειτουργία των Υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητας Σάμου και Ικαρίας, “λόγω των μεταμεσονύκτιων γεγονότων άσκησης αστυνομικής βίας στους πολίτες της Λέσβου και της Χίου, με αφορμή τις τρέχουσες κυβερνητικές επιλογές στην διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού”.

Κ. Μουτζούρης: Ημέρα ντροπής

Σε ανάρτησή του στο facebook για όσα εξελίσσονται στα νησιά, ο κ. Μουτζούρης κάνει λόγο για “ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!”.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και όλον τον λαό της Σάμου να δώσει δυναμικό παρών ΤΩΡΑ στη θέση Ζερβού, “εκεί που η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών”, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ).

Καταγγέλλει την κυβέρνηση, που “εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν δίστασε να χτυπήσει με χημικά και ΜΑΤ το λαό της Μυτιλήνης και της Χίου” και εκφράζει τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη του στους νησιώτες.

Ζητεί δε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις, “μονιμοποιώντας τον εγκλωβισμό” προσφύγων και μεταναστών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

Για επιθετικότητα κατά των νησιωτών κατηγορεί η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου την κυβέρνηση, που “με ΜΑΤ και μπουλντόζες εισέβαλε στη Λέσβο, Χίο αποφασισμένη να εφαρμόσει, διά πυρός και σιδήρου, την απάνθρωπη πολιτική, κατά τις επιταγές της ΕΕ, του μόνιμου εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Κτυπώντας αλύπητα και οδηγώντας στην απόγνωση τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, που όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός των νησιών είναι αποφασισμένος να μη σκύψει το κεφάλι, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, και στέλνει μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση και την ΕΕ.

Όλοι σήμερα στις απεργίες και διαδηλώσεις.

Αγώνας για απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Κλείσιμο όλων των hot spots. Να μην ανοίξει κανένα νέο, ούτε κλειστό, ούτε ανοικτό” αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου.