“Τα νησιά που ήδη ασφυκτιούν δεν αντέχουν καμία άλλη δομή” δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας πως, αν επιχειρηθεί η δημιουργία τους, “θα μας βρουν μπροστά τους”.

Μιλώντας στον “Ant1”, και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε πως οι νησιώτες λένε “ναι στον διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά από μηδενική βάση”.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα.

Το πρωί, και μέσω του “ΘΕΜΑ 104,6”, ο Κώστας Μουτζούρης είχε αναρωτηθεί: “Γιατί (η κυβέρνηση) κάνει επιτάξεις μόνο στα νησιά και όχι και στην υπόλοιπη Ελλάδα; πρέπει τα νησιά να έχουν 50.000 επειδή αντιδρά η υπόλοιπη Ελλάδα;”.

Είχε, πάντως, δηλώσει ανοιχτός σε διάλογο, αρκεί να γίνει από μηδενική βάση. “Τον αγαπάμε τον κ. Μηταράκη, είναι και πολίτης του βορείου Αιγαίου. Δεν τα έχουμε σπάσει μαζί του, η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά” είπε ο περιφερειάρχης.

Στ. Πέτσας: Προχωράμε, από Δευτέρα κανονικά τα έργα

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη δήλωση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισήμανε πως “αν κρίνω από τη σημερινή δήλωση του κ. περιφερειάρχη, οι νησιώτες δεν σκληραίνουν, αλλά μάλλον χαλαρώνουν τη στάση τους”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως “αυτό που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, είναι να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Μέσα στο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει η κατασκευή των κλειστών δομών. Υπάρχει το χρονικό διάστημα το οποίο ζητήθηκε, δηλαδή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, και από την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα πρώτα έργα για την κατασκευή των κλειστών δομών. Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό προς συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν αν μπορούσε να υποδείξει κάποιους άλλους χώρους που θα ήταν κατάλληλοι και θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή των κλειστών δομών. Μόνο γι’ αυτό συζητάμε. Από Δευτέρα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα απαραίτητα έργα” ανέφερε ο κ. Πέτσας.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο, μέσα σε αυτό είναι και οι κλειστές δομές” συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αντιδράσει κανείς, όταν είναι προς όφελος, όχι μόνο της χώρας στο σύνολό της, αλλά ιδίως των τοπικών κοινωνιών… Φαντάζομαι πως όταν ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών, επιδιώκουν μια κλειστή δομή που θα υπάρχει μια τάξη…” είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ν. Μηταράκης: Ομάδα εργασίας για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Σε δηλώσεις του σήμερα στον “Alpha”, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε πως “εμείς θέλουμε να συζητάμε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Μουτζούρης δε θέλει να προσέλθει σε συνάντηση μαζί μας και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου”.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως θα στείλει επιστολή στον κ. Μουτζούρη και στους δημάρχους, ζητώντας τους να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. “Γιατί για να συμβεί αυτό, θέλει προεργασία. Πρέπει να πούμε αλήθειες στους νησιώτες, δεν χωράνε λαϊκισμοί, ούτε μεγάλες ιδέες” ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα ότι για την ώρα δεν έχουν υποβληθεί από τις τοπικές αρχές προτάσεις για νέους χώρους ή για τον καθορισμό συνάντησης με τον Νότη Μηταράκη και πως “τα περιθώρια στενεύουν”.

Διαψεύδει ο Σχοινάς, επιμένει ο Μουτζούρης

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή ανάρτηση Μουτζούρη από τις Βρυξέλλες ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, του απάντησε σε σχετική ερώτησή του πως “η Ελλάδα μόνη της καθόρισε να παραμένουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά έως ότου ληφθεί απόφαση επί της αιτήσεώς τους. Την παραμονή αυτή δεν την επιβάλλει το λεγόμενο Δουβλίνο ή άλλη συμφωνία…”, αντέδρασε ο κ. Σχοινάς, που είναι αρμόδιος της Ε.Ε. και για το μεταναστευτικό-άσυλο.

Μάλιστα, και σήμερα ο περιφερειάρχης επανέλαβε (“ΘΕΜΑ 104,6”) πως “μας είπε ο κ. Σχοινάς, στις Βρυξέλλες όπου βρεθήκαμε, ότι κανείς νόμος, κανένα Δουβλίνο δεν επιβάλλει τη διατήρηση των μεταναστών στα νησιά, όπως μας λέει η κυβέρνηση. Αυτό μας εκπλήσσει, διότι μέχρι τώρα ελέγετο ότι οι συμφωνίες είναι αυτές που κρατούν τους μετανάστες στα νησιά”.

Μέσω twitter, ο κ. Σχοινάς υποστήριξε πως “είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες”.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επέμεινε, με νέα ανάρτησή του, σημειώνοντας: “Με «γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση» (όπως με νουθέτησαν!) βεβαιώνω ότι είναι πλήρως αληθή και ακριβή όσα ανήρτησα χθες ως δηλωθέντα στις Βρυξέλλες από τον αξιότιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντηση ερωτήσεώς μου. Δηλώθηκαν από τον κ. αντιπρόεδρο ενώπιον περίπου 20 Ελλήνων περιφερειακών αυτοδιοικητικών (δεν αναγράφω ονόματα για να τους … γλιτώσω από τηλεφωνικές … πιέσεις για … διάψευση!!!)” έγραψε στο facebook ο κ. Μουτζούρης.

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια