fbpx

LIFO: Και η Σάμος στις “10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα”!

Στη Σάμο βρίσκεται μία από τις “10 πεζοπορικές ορεινές διαδρομές στην ανεξερεύνητη Ελλάδα”, που παρουσιάζει σε σημερινό άρθρο του στη “Lifo”, o Στέφανος Ψημένος.

Πρόκειται για τον συγγραφέα πεζοπορικών οδηγών και χαρτών, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα στη Σάμο το μεγαλύτερο δίκτυο σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών σε ελληνικό νησί, με συνολικό μήκος σχεδόν 260 χιλιομέτρων, 40 διαδρομές που αγκαλιάζουν όλη τη Σάμο, έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που υλοποιήθηκε από την TERRAIN με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

“Τα καλύτερα μονοπάτια βρίσκονται στα βουνά, όχι όμως μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα, και η καλύτερη εποχή για την πεζοπορία είναι τώρα, που τελειώνει ο χειμώνας και μπαίνει η άνοιξη” γράφει τώρα στο άρθρο του.

Όπως λέει, “υπάρχει εκεί έξω μια ανεξερεύνητη Ελλάδα, συχνά κρυμμένη ακόμα και μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας! Έχουμε μάθει να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητο, με τη μοτοσικλέτα μας, με τρένα και αεροπλάνα, αλλά το αρχέγονο μέσο μετακίνησής μας είναι τα πόδια μας, το πεδίο όπου συμβαίνει η πεζοπορία είναι τα μονοπάτια, τα καλύτερα μονοπάτια βρίσκονται στα βουνά και η καλύτερη εποχή για την πεζοπορία είναι τώρα, τώρα που τελειώνει ο χειμώνας και μπαίνει η άνοιξη.

Και όταν λέμε βουνά, δεν εννοούμε μόνο τα ψηλά βουνά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι και η ορεινή ή ημιορεινή ενδοχώρα στα νησιά της χώρας, η ιδανική «εισαγωγή» αν θέλετε να ξαναβάλετε σε λειτουργία αυτό το βασικό μέσο μετακίνησης που είναι τα πόδια σας, και μαζί με αυτά να «ξυπνήσετε» και να «ξεσκουριάσετε» όλο το σώμα σας και να νιώσετε να ζωντανεύει η ψυχή σας”.

Με αυτό το σκεπτικό ο Στέφανος Ψημένος προτείνει δέκα αποδράσεις στα βουνά, “είτε είστε έμπειροι πεζοπόροι, είτε μόλις τώρα ξεκινάτε”!

Να τι γράφει για τη Σάμο:

“Στη δυτική Σάμο, με ορμητήριο το Καρλόβασι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη Διαδρομή 1 που ξεκινάει από την παραλία Ποτάμι στη δυτική άκρη της πόλης και πηγαίνει σε δύο από τις ωραιότερες και πιο διάσημες παραλίες του νησιού, το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε στη Διαδρομή 6 που ανηφορίζει μέσα στο πυκνό δάσος πάνω από την απόκρημνη ακτογραμμή της βορειοδυτικής Σάμου και φτάνει στο γραφικό χωριό Δρακαίοι, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει σε άλλον αιώνα!

Από τους Δρακαίους μπορείτε να συνεχίσετε στη Διαδρομή 12, ένα μονοπάτι μέσα από το πυκνό πευκοδάσος που θα σας φέρει, μετά από μια κοπιαστική ανάβαση στις δυτικές πλαγιές του Κέρκη, στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Ζάστανο και Βίγλα. Εδώ «πιάνετε» τη Διαδρομή 10 και συνεχίζετε πάνω στην κορυφογραμμή προς την κορυφή Βίγλα (1.434 μ. υψόμετρο), όπου η θέα –ειδικά τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα– είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Η Διαδρομή 10 κατηφορίζει στην ανατολική πλαγιά του Κέρκη ως το μνημείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου αρχίζει η Διαδρομή 14, ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος που θα σας φέρει στο χωριό Κοσμαδαίοι. Εδώ σας περιμένει μία από τις καλύτερες χωριάτικες ταβέρνες της Σάμου, για να πάρετε δυνάμεις για τη συνέχεια.

Η συνέχεια είναι η Διαδρομή 5, που είναι μεγάλη και κυκλική και θα σας βγάλει στο χωριό Λέκκα. Λίγο δυτικά από τη Λέκκα, η Διαδρομή 5 διασταυρώνεται με τη Διαδρομή 3, που θα σας οδηγήσει στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσατε, στο Ποτάμι. Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να τα κάνετε μέσα σε μία μέρα αλλά, όπως βλέπετε, οι περισσότερες διαδρομές του σηματοδοτημένου δικτύου Samos Hikes είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μπορείτε να συνδυάζετε τμήματά τους και να συνθέτετε τη δική σας πεζοπορία, ανάλογα με τις δυνάμεις σας, τα γούστα σας και τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Στη δυτική Σάμο έχουν σηματοδοτηθεί 14 διαδρομές, στην κεντρική Σάμο, όπου δεσπόζει ο Καρβούνης, ένα από τα ομορφότερα βουνά σε ελληνικό νησί, υπάρχουν άλλες 20, και στην ανατολική Σάμο άλλες 7. Σε λίγες εβδομάδες (περί τα μέσα Μαρτίου) θα είναι στον αέρα η ιστοσελίδα του έργου (www.samoshikes.com), η οποία θα δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Για τη Σάμο κυκλοφορούν πολλοί πεζοπορικοί χάρτες και πεζοπορικοί οδηγοί και επιπλέον υπάρχει το τοπικό γραφείο Samos Outdoors (www.samosoutdoors.com) που οργανώνει tailor-made πεζοπορίες, ορειβατικές αναβάσεις, αναρριχήσεις, καταβάσεις canyoning και πολλά άλλα για μεμονωμένους πεζοπόρους ή γκρουπ”.

Δείτε εδώ και τις εκτός Σάμου διαδρομές

Κείμενο-φωτογραφίες άρθρου: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!