Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωί στο πεζοδρόμιο προ του κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών επί της Β. Σοφίας 15, απευθύνει προς όλους τους Βορειοαιγαιοπελαγίτες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Τους ζητεί «να ενώσουμε τις διαμαρτυρίες μας για την επιδεικνυόμενη αναλγησία στη μεταναστευτική κρίση, που διέρχονται τα νησιά μας επί πέντε έτη».

Μετά και από τις πρόσφατες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και των δημοτικών συμβουλίων των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό, το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Πέμπτης είναι, σύμφωνα με την περιφέρεια το εξής:

“Οι Βορειοαιγαιοπελαγίτες:

1) Καταδικάζουν την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις περιοχών στα νησιά.

2) Απαιτούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και διακόπτουν κάθε είδους διάλογο με κυβερνητικά στελέχη μέχρι να ανασταλεί οριστικά η απόφασή της για επιτάξεις στα νησιά και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση των νησιών.

3) Προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια για την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης.

4) Ζητούν ενημέρωση των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης και ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

5) Στηρίζουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Δυτικής Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Επιπλέον διεκδικούν:

1) Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

2) Καμία νέα δομή στα νησιά μας και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

3) Έλεγχο όλων των ΜΚΟ.

4) Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

5) Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Δώστε πίσω τα νησιά μας. Δώστε πίσω τη ζωή μας! Τα νησιά μας δεν είναι αποθήκες ψυχών, είναι το σύνορο της Ελλάδας, είναι το σύνορο της Ευρώπης».