“Η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας πολιτικής στο μεταναστευτικό. H πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών δομών” δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως “εδώ και περίπου δύο μήνες, έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια”.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, “η κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές”. Όπως εξήγησε, το υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδότησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις, “προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας”. Με αυτή την εξουσιοδότηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης προχώρησε στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία επιτάσσονται, όπως ανακοινώθηκε χθες, τρεις περιοχές στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές, θα δημιουργηθούν και στη Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Διευκρίνισε δε πως στις πέντε αυτές περιοχές θα φιλοξενηθούν:

  • Πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου
  • Δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά
  • Τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Επιπλέον, τόνισε πως στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους, όσο και ως προς  την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα.

“Στο μεταξύ, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με εντεινόμενους ρυθμούς τις επιστροφές προσώπων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις που είχε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο για την αναθεώρηση της διαδικασίας του Δουβλίνου” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα, είπε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών, που τοποθετείται το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου. “Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις” σημείωσε, συμπληρώνοντας πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, τόνισε, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με τον συνδυασμό όλων αυτών, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα” είπε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής στις ροές, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διάστημα δύο-τριών μηνών. “Μόλις βρει τον βηματισμό του το νέο σύστημα, θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών” υποστήριξε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι “οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για “πολεμική ατμόσφαιρα” στα νησιά, παρατήρησε πως “είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους” και συμπλήρωσε πως “είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”. Επίσης τόνισε πως “είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα” δήλωσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει “ολόθερμη υποστήριξη” ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της Ν.Δ. για τα μέτρα που λαμβάνονται, απάντησε καταφατικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού – όπως είπε – η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.