Την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, υποστήριξε πως “δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν” με την έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως “ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα”.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε  ότι οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών. Στόχος είναι η μείωση των ροών, κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται. Όπως συμπλήρωσε, “τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές”.

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με τον νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/2020, προσθέτοντας ότι “υπάρχει ήδη ο κατάλογος των ασφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στην Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε οκτώ αποστολές μέχρι σήμερα” επανέλαβε.

Παράλληλα, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι “δεν έκανε επιστροφές” και τόνισε ότι “δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. Όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί”.

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι “οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται”.

“Δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που έχει έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων με αύξηση πλωτών μέσων και του προσωπικού, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών, κλειστές ελεγχόμενες δομές, επιτήρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος” είπε εκ νέου ο υπουργός.

Στη συζήτηση παρενέβη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υποστήριξε ότι οι παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης έφεραν την κατάσταση σε αδιέξοδο.