Εκτενές δημοσίευμα στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί της Σάμου και στην προβληματική συνύπαρξή τους με τους Σαμιώτες αφιερώνει η εφημερίδα «Νew York Times». Το δημοσίευμα μάλιστα είναι διανθισμένο με πολλές σχετικές φωτογραφίες.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι “οι αλλοδαποί είναι ουσιαστικά «εγκλωβισμένοι» στο νησί, περιμένοντας έγκριση για να ταξιδέψουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα για να επιδιώξουν το καθεστώς του «πρόσφυγα» που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Αλλά λίγοι στην ηπειρωτική χώρα τούς θέλουν, και η νέα κυβέρνηση έχει αγωνιστεί να βρει μέρη που είναι πρόθυμα να τους δεχθούν. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλεισαν εντελώς τα σύνορά τους.

Οι οικογένειες που κατοικούν κοντά στο λόφο όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραπονιούνται ότι ο τρόπος ζωή τους είναι υπό πολιορκία, ότι πρέπει να αλυσοδέσουν ακόμα και τα έπιπλα της βεράντας τους και ότι οτιδήποτε μένει έξω -παπούτσια, ρούχα, λεμόνια στα δέντρα- εξαφανίζεται.

Θερινές κατοικίες έχουν ανοιχτεί και από εκεί έχουν κλαπεί κουβέρτες και στρώματα, κουρτίνες και πόρτες, γλάστρες και κουτάλια. Οι πόρτες έχουν χαθεί. Σε μια περίπτωση, οι μετανάστες απομάκρυναν το ξύλινο πάτωμα του δεύτερου επιπέδου ενός σπιτιού.

Πολλοί στην πόλη, όπως ο 60χρονος δικηγόρος Γιάννης συμπονούν τους μετανάστες για τα δεινά που έχουν περάσει και περνούν. Ο δήμαρχος της Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, είναι ένας έμπειρος δύτης που προσφέρθηκε εθελοντικά να σώσει από τα κύματα τους πρόσφυγες και να ανασύρει από τη θάλασσα ακόμα και πτώματα στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Πρόσφατα, όμως, ο κ. Στάντζος εμφανίστηκε σε βίντεο κινητού να μιλά απαξιωτικά σε μετανάστες που ήταν στην κεντρική πλατεία. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά σε μια συνέντευξη υποστήριξε ότι το βίντεο απέτυχε να δείξει ότι είχαν προηγηθεί προκλήσεις από την πλευρά των μεταναστών. Μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θυσιάζει» το νησί του και άλλα νησιά, όπως αυτό της Λέσβου.

Έξω από το Δημαρχείο της Σάμου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους. Άλλοι πάνε εκεί για να μιλήσουν με τις οικογένειές τους με βιντεοκλήση και δεν θέλουν να φανούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στον καταυλισμό.

«Δεν θέλω να ανησυχούν», δήλωσε ο Claude Fotso, 31 χρόνων, από το Καμερούν, ο οποίος ζει στον ελαιώνα για τρεις μήνες.

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε αρχικά για να φιλοξενήσει 648 άτομα. Είναι πλέον γεμάτος με περισσότερα από 3.000. Σχεδόν κανείς δεν έχει δει έναν γιατρό. Όσοι ζουν πάντως στον καταυλισμό είναι καλύτερα σε σχέση με εκείνους που ζουν στην πλαγιά.

«Έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι. Εγώ είμαι εδώ περισσότερο από όλους» δήλωσε ο Ashaq Hossein, 25 χρόνων, ο οποίος απέφυγε το γεμάτο στρατόπεδο όταν έφτασε πριν από δυόμισι χρόνια και εγκαταστάθηκε στην πλαγιά του λόφου.

Μη μπορώντας τα ποντίκια και την λάσπη, ο Hossein, από το Αφγανιστάν, δημιούργησε ένα υπερυψωμένο «σπίτι» αποτελούμενο από μεταλλικούς σωλήνες για ξυλοπόδαρα, ένα κλουβί με περιτύλιγμα με τέντες για τοίχους και ένα τμήμα από σφυρήλατο σίδερο περίφραξης για πόρτα. Τα χαρτιά του, που χρονολογούνται από τις 3 Αυγούστου του 2017, είναι έτοιμα να διαλυθούν από το δίπλωμα-ξεδίπλωμα.

Καθώς οι Αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην επεξεργασία ορισμένων εθνικοτήτων, όπως οι Σύριοι, άλλοι φάνηκαν να ξεχνιούνται.

Ένα ηχείο πάνω από τον καταυλισμό φώναζε ονόματα για συνεντεύξεις ατόμων που είναι να φύγουν από το νησί. «Έχω χάσει την ελπίδα ότι θα πουν το όνομά μου», δήλωσε ο κ. Hossein.

Υπάρχουν περίπου 2.000 παιδιά στο λόφο, συμπεριλαμβανομένων 351 ασυνόδευτων ανηλίκων. Περίπου 580 από τα παιδιά στο νησί είναι βρέφη και νήπια. Μόνο περίπου 40 παιδιά παρακολουθούν επίσημο σχολείο.

Ο κ. Στάντζος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση του υποσχέθηκε ότι το στρατόπεδο στη Σάμο θα έκλεινε προκειμένου να κέρδιζε την υποστήριξή του για ένα νέο στρατόπεδο για 1.500 μετανάστες (πολλοί το χαρακτηρίζουν «κέντρο κράτησης») περίπου τρία μίλια εσωτερικά.

Στη συνέχεια όμως άκουσε στην τηλεόραση ότι το στρατόπεδο θα κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει 7.000 μετανάστες. Υποψιάστηκε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τις 15.000. «Αισθάνομαι προδομένος», είπε.

Οι φωτογραφίες της Laura Boushnak προέρχονται από το άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου Jason Horowitz για τους New York Times.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ