Σε δύο ανοιχτές συζητήσεις στην Αθήνα σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση στο Βόρειο Αιγαίο μίλησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Στα πάνελ των ομιλητών, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη,  συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΝΔ Α. Συρίγος, ο πρώην υπεύθυνος της Ε.Ε. στην Ελλάδα Π. Καρβούνης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δ. Χριστόπουλος, ο δημοσιογράφος Μ. Κοττάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος, ο αντιδήμαρχος Χίου Γ. Ξενάκης, ο ναύαρχος Β. Πολίτης, ο δημοσιογράφος Λ. Καλαρρύτης και άλλοι, οι οποίοι εξέτασαν το θέμα από τη διεθνή γεωπολιτική σκοπιά, εστιάζοντας κυρίως στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα το οποίο οδηγείται σε κορύφωση.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Alpha Bank Β. Ράπανος, πρέσβεις, ο πρώην υπουργός Π. Ευθυμίου ο οποίος και έλαβε σαφή θέση στο θέμα, καθώς και μέλη της Κίνησης Πολιτών και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Ρεπουμπλικάνων, καθώς και Βορειοαιγαιοπελαγίτες που διαμένουν στην Αθήνα.

Στις δύο αυτές εκδηλώσεις έγινε μια ιστορική αναδρομή στο μεταναστευτικό, καθώς και μια επισκόπηση των αποτρεπτικών πρακτικών που τηρούν άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, “επιβεβαιώθηκε ότι η Ε.Ε έχει κλείσει τα σύνορά της οριστικά και αμετάκλητα στους μετανάστες και η Ελλάδα, δηλαδή το Β.Αιγαίο, θα σηκώσει όλο το μεταναστευτικό βάρος της Ευρώπης.

Επίσης κατέστη σαφές ότι το μεταναστευτικό είναι κυρίως θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της, να αλλάξει τον τρόπο ερμηνείας κι εφαρμογής των διεθνών συνθηκών όπως έχουν κάνει άλλα κράτη, να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ως το μείζον εθνικό μας ζήτημα και να μην υπεκφεύγει με μέτρα ήσσονος σημασίας”.

Ο κ. Μουτζούρης εστίασε την ομιλία του σε μια ανάλυση της κατάστασης στο Β. Αιγαίο κι έθεσε μετ’ επιτάσεως τρία θέματα:

“1) Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ξεκάθαρα ότι στον νομό Έβρου, ο οποίος αποτελεί το σύνορό μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστών. Το ίδιο ακριβώς απαιτούμε για το Β. Αιγαίο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά.

2) Απαιτούμε καταγραφή κι αυστηρό έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες έχουν γίνει κράτος εν κράτει.

3) Απαιτείται απόδοση λογαριασμού για τα 1,6 (κατ’ άλλους 2,2 ) δισ. ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα η Ε.Ε. επιχορήγηση για το μεταναστευτικό. Από τη μέχρι τώρα έρευνα στην περιφέρεια Β. Αιγαίου δεν ανευρέθησαν ίχνη εισροής χρημάτων μέχρι σήμερα”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!