Αισιόδοξος ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών εμφανίστηκε από τη Μυτιλήνη ο υφ. Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος το Σάββατο επισκέπτεται τη Σάμο.

“Είναι ένας τρόπος ανάσχεσης των ροών, η λειτουργία του ξεκινά πιλοτικά, γι’ αυτό και αρχικά προμηθευτήκαμε μόνο 2,7 χλμ. Αλλά οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο” τόνισε σε δήλωσή του.

Όπως εξήγησε, βρίσκεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου “για να δούμε το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων, ούτως ώστε και νωρίτερα να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες και με τη συνεργασία της Τουρκίας να τους σταματάμε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια να διαχειριζόμαστε το θέμα. Είναι ένας τρόπος για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων” επισήμανε.

Απαντώντας στις επικρίσεις όσων μίλησαν για κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και μη ρεαλιστική λειτουργία τού εν λόγω μέτρου, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε πως “θα δούμε πώς λειτουργεί, θα δούμε τα θέματα σχετικά με τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Όταν ολοκληρώσουμε την αυτή πιλοτική λειτουργία, έλεγχο, αξιολόγηση, τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, με απώτερο στόχο να περιορίσουμε τις ροές. Είναι πολύ πρώιμο να συζητήσουμε πού θα τοποθετηθεί φράγμα. Χθες παραλάβαμε τα πρώτα 100 μέτρα, θα κάνουμε δοκιμή στον θαλάσσιο χώρο του Πειραιά τα πρώτα αυτά μέτρα, για να δούμε πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα και την αστυνομία” είπε ο υφυπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΕΡΤ Β. Αιγαίου