Τα κυβερνητικά σχέδια για πλωτά φράγματα στο Αιγαίο ως φυσικά εμπόδια για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών σχολίασαν με εμφανή ειρωνική διάθεση ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοεί τη γεωγραφία της χώρας, μπορεί να δει τη σχετική εικόνα (επάνω) η οποία απεικονίζει το μήκος του πλωτού φράγματος σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορά μας στα ανατολικά της Λέσβου. Ίσως τότε αντιληφθεί το πόσο φαιδρά είναι τα σχέδια της κυβέρνησής του” ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.

Σε ανάλογο ύφος, μέσω Facebook, και ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, “προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης. Πρόκειται για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από τη φαιδρότητα”.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε πως “για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

“Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν” ανέφερε.

Αντίθετη, πάντως, άποψη εξέφρασε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για “τραγελαφικές πρωτοβουλίες, για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω από τα ελληνικά νησιά” και διερωτήθηκε: “Μα, είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα; Ποιος σας τα λέει αυτά; Τόσο εύκολο είναι να λύσουμε το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με πλωτά φράγματα; Τι είναι οι βάρκες που έρχονται, τσούχτρες να τις εμποδίζουν τα πλωτά φράγματα; Ποιος σας τα λέει αυτά;

Αν συνεχίσετε να κάνετε πολιτική σε κρίσιμα διεθνή θέματα με όρους επικοινωνιακής κατανάλωσης και πυροτεχνημάτων για το εσωτερικό, σε λίγο δεν θα σας παίρνει κανένας στα σοβαρά στο εξωτερικό” υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

“Και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει…”

Την ίδια ώρα, σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κι Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, υποστήριξαν πως “ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να «ανασχεθεί», δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες”.

Όπως σχολίασαν περαιτέρω, “πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία.

Στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Επιπλέον, ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή. Κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για τη λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει…”.

Σύμφωνα με τους τρεις βουλευτές, “οι φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο.

Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό” σημείωσαν οι τρεις τομεάρχες.