Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Όπως επίσης αναφέρεται στην προκήρυξη, ο «φράκτης» αυτός θα πρέπει να υψώνεται 50 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού και να είναι ειδικά σχεδιασμένος για την τοποθέτηση φωτισμού.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι το πλωτό αυτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Σύμφωνα με το OnAlert σε πρώτη φάση το πλωτό δίχτυ μήκους 2,7 χιλιομέτρων και ύψους περίπου ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα τοποθετηθεί πιλοτικά, εντός του επόμενου μήνα, ανοιχτά της Συκαμιάς της Λέσβου. Με βάση το ρεπορτάζ, πλωτά φράγματα αναμένεται να τοποθετηθούν ανοιχτά από το νησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται ανατολικά της Χίου, καθώς και στο Στενό της Μυκάλης στη Σάμο, που είναι το στενότερο σημείο (μόλις 1,6 χλμ) μεταξύ ανατολικού Αιγαίου και Τουρκίας.

ΥΠΕΘΑ: «Αν λειτουργήσουν σαν τον Έβρο…»

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων. «Πρόκειται για μια προμήθεια που γίνεται μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο όμως της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Κανονικά θα έπρεπε όλη αυτή η διαδικασία να κινηθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πλην όμως επειδή συστάθηκε πολύ πρόσφατα και δεν είναι σε θέση να τρέξει αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες, τις έτρεξε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του εθνικού συντονιστή».

Για το τι σημαίνουν τα πλωτά αυτά φράγματα, ο ΥΠΕΘΑ απάντησε πως «προφανώς είναι κάποια μέσα, κατά κάποιον τρόπο, ανάσχεσης της ροής. Θα δούμε τι αποτέλεσμα, τι αποτρεπτική ισχύ θα έχει αυτό το μέσο, όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Θα είναι όμως ένα φυσικό εμπόδιο. Αν λειτουργήσει, όπως λειτούργησαν αυτά στον Έβρο, εκτιμώ ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας σχετικά παρόμοιος αντίκτυπος κι αποτέλεσμα με τα πλωτά αυτά μέσα. Θα τα δούμε στην πράξη. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις ώστε να μειωθούν κατά κάποιον τρόπο οι ροές, δεδομένου ότι δε μπορεί να σηκώσει πολύ παραπάνω η κατάσταση και να γίνει μια σοβαρή διαχείριση αυτών που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό… Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και θέλει πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη διαχείριση» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στ. Πέτσας: «Αρχικά σε κάποια σημεία φράγματα»

Σε δηλώσεις του στον «Ant1» για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι, στο πλαίσιο ενίσχυσης των συνόρων, τα πλωτά φράγματα θα δοκιμαστούν αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθούν σε όλο το Αιγαίο.

Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. «Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές» σημείωσε κι επανέλαβε τον στόχο για «10.000 επιστροφές μέσα στο 2020» και για κλειστές δομές μόλις κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.

Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν

Στο μεταξύ, γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγγελία πλωτών κωλυμάτων για τις ακτές από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε ο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Όπως σημειώνει, «τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες».

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση Αρβανίτη προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της απόπειρας ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, προχώρησε ήδη στην παραγγελία πλωτών κωλυμάτων με σκοπό να τα τοποθετήσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, εμποδίζοντας την προσέγγισή τους με πλωτά μέσα.

Τα κωλύματα αυτά, με τεχνική ονομασία “Boat Barriers” κατασκευασμένα, κατ’ αρχήν, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ερωτάται η Κομισιόν:

Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του – αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού – μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;

Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται  προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;

Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;».

ΚΚΕ: «Απαράδεκτα» τα σχέδια της κυβέρνησης

«Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για πλωτούς φράκτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας» αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει, «τα απάνθρωπα σχέδια τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να μπορούν οι ξεριζωμένοι να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας».