ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ


Η Σάμος διαθέτει σημαντικό αριθμό υγροτόπων. Στον κατάλογο “Υγροτόπιο” που δημιούργησε ο οργανισμός για τη διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, WWF Ελλάς, δημοσιεύεται ένας εντυπωσιακός αριθμός πληροφοριών για τους παρακάτω υγροτόπους της Σάμου:

Αλυκή Ψιλής Άμμου

Έλος Μεσοκάμπου
Έλος Γλυφάδας

Το έλος Γλυφάδας

Έλη Λιμνών αεροδρομίου
Λιμνοδεξαμενή Μυτιληνιών (Ρόγγια)

Η λιμενοδεξαμενή Μυτιληνιών (Ρόγγια)

Λιμνοδεξαμενή Μαραθοκάμπου
Δεξαμενή Νεροτρουβιάς
Δεξαμενή Ιμβράσου
Εκβολή Ποτάμι Καρλοβασου
Εκβολή Κερκητείου Ρέματος
Εκβολή ποταμού Φουρνιώτικου
Εκβολή ρέματος Ιμβράσου
Εκβολή Χήσιου Ρέματος

Για κάθε έναν από τους υγροτόπους αυτούς παρέχονται πολύτιμα και πολλές φορές αδημοσίευτα στοιχεία, τα οποία κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Γεωγραφικά στοιχεία, Θεμελιώδη στοιχεία, Καθεστώτα προστασίας, Άλλοι χαρακτηρισμοί, Κατάσταση υγροτόπου, Ιδιοκτησιακό καθεστώς, Αξίες υγρότοπου, Δραστηριότητες στον υγρότοπο, Δραστηριότητες στη λεκάνη απορροής, Επιπτώσεις, Τύποι οικότοπων, Τύποι υγρότοπων κατά Ramsar, Τύποι βλάστησης, Χλωρίδα, Πανίδα, Βιβλιογραφία, Φωτογραφίες.

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” 

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση. Από το 1998 δραστηριοποιείται στην επιστημονική έρευνα και προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ΒΑ Μεσογείου.

Οι ερευνητικές ομάδες του “Αρχιπελάγους” εργάζονται σε αυτό το πεδίο, παρέχοντας εξειδίκευση και συνεχή συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για την κατανόηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η έδρα και το κέντρο μελετών του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Η έδρα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στο Βαθύ της Σάμου

 

Το κτίριο διαθέτει γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας και συσκέψεων, ερευνητικά εργαστήρια και βιβλιοθήκη.

Η βάση Παράκτιων οικοσυστημάτων & Επίγειας Έρευνας βρίσκεται στο Μεσόκαμπο της Σάμου. Η βάση παρέχει υπηρεσίες, ερευνητικά εργαστήρια (θαλάσσιας βιολογίας, χημείας / μικροβιολογίας, τράπεζα σπόρων, βοτανικής), βιβλιοθήκη και χώρο παρουσίασης. Ένα μικρό πειραματικό ενυδρείο είναι επίσης υπό κατασκευή.

Η βάση Παράκτιων οικοσυστημάτων & Επίγειας Έρευνας βρίσκεται στο Μεσόκαμπο της Σάμου

 

Το «Αρχιπέλαγος» διαθέτει ένα εντυπωσιακό κανάλι στο Youtube.

 

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!